Başkanımızın Mesajı

Merhabalar, 

Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak ülkemiz turizmine destek vermeye devam ediyoruz. Bursa, Bilecik ve Kütahya illerinde ikamet eden rehberlerin kayıtlı olduğu Meslek Odamızın donanımlı 140 rehberi şehirlerimizin taşıdığı değerlerin en iyi şekilde tanıtılması için ziyaretçilere bilgi ve deneyimleriyle hizmet vermektedir. 

Ülkemizde rehberliğin geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Dünya da rehberlik tarihi ise binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Bu durum rehberlik mesleğinin ve rehbere olan ihtiyacın gerekliliğini göstermektedir.  

Ülkemizde rehber kuruluşlarının yapmış olduğu çalışmalar ile rehberlik mesleği önem kazanmakta ve ayrıca profesyonelleşme ile birlikte kazanılan değerler ve tecrübeler gelen misafirlere son derece olumlu yönde etki göstermektedir. 

Rehberlik hizmeti turizm sektöründe gezmeyi, görmeyi, tanımayı ve eğlenmeyi sevenler için son derece etkili bir niteliğe sahiptir. Çünkü gezerken bilgi sahibi olmak bir gezinin vazgeçilmez unsurlarındandır. İşte bu noktada ülkemizin sahip olduğu güzellikleri en iyi şekilde anlatan rehberler gezilere tat ve keyif katmaktadır. 

Unutulmamalıdır ki bir meslek kuruluşu olan rehberlik mesleği sadece işin ehli olan ve gerekli şartları yerine getirerek ruhsatname ve çalışma kartı almış olan rehberler tarafından icra edilebilmektedir. Bu sebeple size rehberlik eden kişinin bu belgelere sahip olup olmadığını mutlaka sormanızı ve eğer sahip değilse gezinizin rahatlığı ve sağlığı için gerekli belgelere sahip rehberler ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak rehber temini için Rehberler Odası’ndan talepte bulanabileceğinizi ve yardım alabileceğinizi belirmek isteriz. 

Bursa, Bilecik ve Kütahya illerini kapsayan Rehberler Odamıza kayıtlı tüm rehberlerimiz bölgesel ve ülkesel bazda hizmetlerini en iyi şekilde sunmak üzere Türkçe başta olmak üzere birçok dilde hazır bulunmaktadır.  

Ruhsatname ve Çalışma Kartı sahibi olmadan yapılan rehberlik faaliyeti bir suçtur. 

Turist rehberliği hizmeti 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile belirlenmiş hükümler doğrultusunda sadece “Profesyonel Turist Rehberleri” tarafından verilebilir. Bu doğrultuda hizmeti veren rehberin ruhsatname ve çalışma kartı sahibi olması bir zorunluluktur. Aksi halde verilen hizmet rehberlik hizmetinde çıkarak yasaya aykırı bir faaliyet olarak yine ilgili yasanın hükümlerince değerlendirilir ve cezai yaptırıma girer. 

İlgili yasalar nezdinde rehberlik mesleğinin sunduğu güzellikler ile keyifli geziler gerçekleştirmeniz temennisiyle mutluluk dolu günler dileriz. 

 

Denizhan SEZGİN 

Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı